ΣΕΛΗΝΗ (Διάφορα)

Ο μοναδικός φυσικός δορυφόρος της Γης.

Τα γενικά γνωρίσματα του ήταν γνωστά από την αρχαιότητα στους αστρονόμους, τα γεωλογικά όμως και φυσικά χαρακτηριστικά του μόλις τώρα αρχίζουν να αποκαλύπτονται με τα στοιχεία που πρόσφεραν οι διάφοροι ειδικοί σοβιετικοί δορυφόροι και τις παρατηρήσεις των Αμερικανών αστροναυτών που πάτησαν πρώτοι και εγκατέστησαν επιστημονικά όργανα στο σεληνιακό έδαφος (αποστολές Απόλλων).



Η Σελήνη απέχει κατά μέσον όρο από τη Γη περίπου 384420 χλμ.
(357600 στο περίγειο και 406 800 στο απόγειο).

Οι νεώτερες παρατηρήσεις επέτρεψαν, με τη βοήθεια των ακτινών λέιζερ, να προσδιοριστεί η απόσταση Σελήνη - Γη με προσέγγιση της τάξης δεκάδων μέτρων, ενώ με τις παλιές κλασικές μεθόδους το σφάλμα του υπολογισμού έφτανε στην τάξη μερικών χιλιομέτρων.

Η διάμετρος της Σελήνης είναι περίπου 3478
χλμ., δηλαδή το τέταρτο περίπου της γήινης, και η μέση πυκνότητα της μόλις είναι 3,33, δηλαδή μικρότερη εκείνης της Γης.



Κινήσεις της Σελήνης.

Η Σελήνη εκτελεί μία κίνηση περιφοράς, από Δ προς Α, γύρω από τη Γη, με ταχύτητα φαινομενικά μεγαλύτερη εκείνης με την οποία κινούνται τα άλλα ουράνια σώματα του ηλιακού συστήματος.

Ο χρόνος μιας ολόκληρης περιφοράς αναφορικά προς έναν απλανή αστέρα ισούται με 27ημ 7« 43λ 11,5δ και καλείται αστρικός μήνας. Αναφορικά, όμως, προς τον Ήλιο, ο χρόνος αυτός ισούται προς 29ημ 12ω 44λ 2,86δ και αποτελεί το σεληνιακό ή συνοδικό μήνα.

Ο συνοδικός μήνας είναι μεγαλύτερος του αστρικού γιατί στο χρονικό διάστημα που η Σελήνη περιφέρεται γύρω από τη Γη, η Γη κινείται, με την ίδια φορά, επί της τροχιάς της και συνεπώς για να έρθει πάλι η Σελήνη στο ίδιο σημείο χρειάζεται να διανύσει διάστημα μεγαλύτερο από μία περιφορά, ώστε να βρίσκεται πάλι στην αυτή θέση μεταξύ Ήλιου και Γης.

Δύο διαδοχικές διαβάσεις της Σελήνης στο αυτό πλάτος προσδιορίζουν την τροπική περιφορά που ισούται με 27ημ 7ω 43λ 4,6δ.

Η διαφορά μεταξύ τροπικής και αστρικής περιφοράς προέρχεται από το φαινόμενο της μετάπτωσης των ισημεριών.

Η Σελήνη εκτελεί επίσης μία περιστροφική κίνηση γύρω από τον άξονά της: επειδή ο χρόνος περιστροφής είναι ίσος με το χρόνο της περιφοράς της γύρω από τη Γη, γι’ αυτό στρέφει πάντοτε το αυτό ημισφαίριο προς τη Γη.

Ο άξονας της Σελήνης είναι σχεδόν κάθετος προς το επίπεδο της εκλειπτικής και σχηματίζει με το επίπεδο της τροχιάς της, κατά μέσο όρο, γωνία 83° 23’.



Η Σελήνη κάνει και πολλές άλλες κινήσεις.

Σπουδαιότερες είναι:

η «μετάθεση του περιγείου», κατά την οποία η Σελήνη προχωρεί κατά 3° περίπου σε κάθε περιφορά της, συμπληρώνοντας έναν ολόκληρο κύκλο σε 8,85 έτη

η «μετακίνηση της γραμμής των συνδέσμων», κατά την οποία η Σελήνη διαγράφει την εκλειπτική κατά την ανάδρομη φορά σε 18,6 έτη περίπου-

και η «κλόνηση», που οφείλεται στις μεταβολές της ταχύτητας τις οποίες υφίσταται η Σελήνη κατά την ελλειπτική τροχιά της γύρω από τη Γη.



Αν και δεν είναι δυνατό να παρατηρούμε ταυτόχρονα περισσότερα των 50% της σεληνιακής επιφάνειας, πρακτικά, χάρη στην κίνηση της λίκνισης, μπορούμε να βλέπουμε ως τα 59% της επιφάνειας της.

Αλλά και τα υπόλοιπα 41% μπόρεσαν να φωτογραφηθούν με τους σοβιετικούς τεχνητούς δορυφόρους και από τους Αμερικανούς αστροναύτες.



Σήμερα μας είναι γνωστό αρκετά καλά και το ανάγλυφο της αόρατης πλευράς της Σελήνης που ουσιαστικά δε διαφέρει πολύ από το ανάγλυφο της ορατής.....


Παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες τις κατηγορίας σε σμίκρυνση καθώς και video. Κλικάρετε σε μία φωτογραφία για να τη δείτε στο κανονικό της μέγεθος. Για να κατεβάσετε ένα βίντεο κάνετε δεξι κλίκ πάνω στο βίντεο και μετα πατάτε "αποθήκευση προορισμού ώς...(save target as)" και το αποθηκέυετε στον υπολογιστή σας.

Από 1 έως 22

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕΛΗΝΗΣ - MOON & CLOUDS (9.58MB)
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕΛΗΝΗΣ 2 ΗΜΕΡΩΝ (41,1ΜΒ)
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕΛΗΝΗΣ 24 ΗΜΕΡΩΝ - ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΛΗΨΗ (21ΜΒ)
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕΛΗΝΗΣ 5 ΗΜΕΡΩΝ (101ΜΒ)
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΣΕΛΗΝΗΣ 8 ΗΜΕΡΩΝ (63,7ΜΒ)
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ (10ΜΒ)
ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ ΟΠΩΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΧΕΤΕ ΞΑΝΑΔΕΙ !!! (44ΜΒ)

   - 1 -