Πλούτωνας

Ο ένατος και τελευταίος πλανήτης του ηλιακού συστήματος, ο οποίος απέχει κατά μέσον όρο γύρω στα έξι δισεκατομμύρια χιλιόμετρα από τον Ήλιο.

Έχει περιήλιο 4,5 και αφήλιο 7,4 δισεκατομμύρια χιλιόμετρα, επομένως κατά το περιήλιο βρίσκεται πλησιέστερα προς τον Ήλιο από όσο βρίσκεται ο Ποσειδών.

Έχει λαμπρότητα 14,5 και εκτελεί την περιφορά του σε 248 έτη και 317 ημέρες (248,42 αστρικά έτη) με μέση ταχύτητα 4,7 χλμ. το δευτερόλεπτο επί ελλειπτικής τροχιάς με εκκεντρότητα 0,248, τη μεγαλύτερη από όλων των άλλων πλανητών, με μέση κλίση ως προς το επίπεδο της εκλειπτικής 17° 07΄.



Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του θα πρέπει να κυμαίνεται γύρω στους 200°C υπό το μηδέν.

Όλες οι άλλες γνώσεις μας σχετικά με τον πλανήτη αυτό παραμένουν ακόμα ασαφείς και αβέβαιες.

ʼμεσες μετρήσεις στάθηκε αδύνατο να γίνουν λόγω του ότι η όψη του εμφανίζεται πάντοτε ως φωτεινό σημείο και οι εξαγόμενες τιμές με υπολογισμό ή με άλλες μεθόδους οδηγούν μερικές φορές σε παράδοξα συμπεράσματα, που μας κάνουν να τον θεωρήσουμε ως εξαίρεση μεταξύ των ουράνιων σωμάτων που αποτελούν το ηλιακό σύστημα: π.χ. η τιμή της μάζας του, οποιαδήποτε κι αν είναι σε σχέση προς τη μάζα της Γης (0,8 κατά τους Κουργκάνοφ και Γουάιλι, 0,5 ή 1,0 κατά τις μεταγενέστερες μετρήσεις του Αμερικανού αστρονόμου Τζέραρντ Κούιπερ), είναι πολύ μικρότερη των άλλων εξωτερικών πλανητών.



Ομοίως, αν αποδώσουμε στον Πλούτωνα μια διάμετρο 3.000 χλμ. (περίπου το 1/4 εκείνης της Γης), όπως την πρόβλεψαν κατά προσέγγιση οι Έιτκιν και Ράιτ του αστεροσκοπείου του όρους Χάμιλτον και ο Νίκολσον του όρους Γουίλσον, ο όγκος του θα πρέπει να ισούται με το 1/64 του όγκου της Γης και όσον αφορά στην πυκνότητά του αυτή θα πρέπει να είναι 300 φορές μεγαλύτερη από την πυκνότητα του ύδατος, πράγμα που φαίνεται παράδοξο και απίστευτο για ένα πλανήτη.

Αν, αντίθετα, παραδεχτούμε για τη διάμετρο, τον όγκο και την πυκνότητα μέσες τιμές, που να προσεγγίζουν εκείνες της Γης, όπως προϋποθέτουν οι κατοπινές έρευνες του Κούιπερ του αστεροσκοπείου Μακ Ντόναλντ, πρέπει να αποδώσουμε στη φωταύγειά του την εξαιρετικά χαμηλή τιμή 0,03-0,04.

Για να εξηγήσουμε τις ανωμαλίες που έχουν παρατηρηθεί στον Πλούτωνα , παραδεχόμαστε ότι πρέπει να αποδώσουμε στον πλανήτη αυτόν χαρακτηριστικά όμοια μεν με εκείνα της Γης, αλλά ιδιαίτερης αστρικής φύσης.



Την ύπαρξη του Πλούτωνα την υποψιάστηκε το 1915 ο Αμερικανός αστρονόμος Πάρσιφαλ Λόουελ, ο οποίος μελετώντας τις περίεργες διαταραχές του πλανήτη Ουρανού, που δεν ήταν δυνατό να εξηγηθούν πλήρως μόνο με την παρουσία του Ποσειδώνα, πρόβλεψε την ύπαρξη ενός νέου πλανήτη, τον οποίο ουδέποτε μπόρεσε να ανακαλύψει.

Στο ίδιο συμπέρασμα κατάληξε αργότερα και ο Πίκερινγκ.



Ο πλανήτης Πλούτων ανακαλύφθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1930, περίπου στο σημείο που υπέδειξε ο Λόουελ, από ένα νεαρό βοηθό του, τον Τομπάου, με την παραβολή δύο φωτογραφιών που είχαν παρθεί σε χρονική απόσταση λίγων ημερών.

Το νέο ουράνιο σώμα ονομάστηκε Πλούτων, γιατί το σύμβολό του PL συμπίπτει με τα αρχικά του ονόματος του Πάρσιφαλ Λόουελ.....


Παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες τις κατηγορίας σε σμίκρυνση καθώς και video. Κλικάρετε σε μία φωτογραφία για να τη δείτε στο κανονικό της μέγεθος. Για να κατεβάσετε ένα βίντεο κάνετε δεξι κλίκ πάνω στο βίντεο και μετα πατάτε "αποθήκευση προορισμού ώς...(save target as)" και το αποθηκέυετε στον υπολογιστή σας.

Από 1 έως 3

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΠΛΟΥΤΩΝΑ (7,87ΜΒ)

   - 1 -