Ουρανός

Έβδομος πλανήτης του ηλιακού συστήματος.

Με γυμνό μάτι φαίνεται σαν αστέρας 6ου μεγέθους, ενώ με το τηλεσκόπιο φαίνεται σαν μικρός φωτεινός δίσκος, κυανοπράσινος προς το φαιόχρωμο.

Στην επιφάνειά του διακρίνονται διάφορες ζώνες και ταινίες, ανάλογες με εκείνες του Δία και του Κρόνου, παράλληλες προς τον ισημερινό, οι οποίες μας επιτρέπουν να προσδιορίσουμε την ισημερινή γραμμή.



Όπως προκύπτει, ο πλανήτης Ουρανός βρίσκεται ακόμα σε αέρια κατάσταση, περιβαλλόμενος από ημίρρευστο φλοιό.

Ο πλανήτης θεωρείται γενικά ως δίδυμος του Ποσειδώνα, επειδή παρουσιάζει πολλές ομοιότητες με αυτόν.



Αν οι διαστάσεις του συγκριθούν με τις διαστάσεις της Γης, τις οποίες λαμβάνουμε ως μονάδα, ο Ουρανός έχει

διάμετρο 4,2 (51.000 χλμ.)

επιφάνεια 17,6

όγκο 73,5

μάζα 14,6 (1/22850 της μάζας του Ήλιου)

πυκνότητα 0,23 (ως προς το νερό 1,3)

και βαρύτητα 0,83.



Το αλβέδο του έχει τιμή 0,45 (πράγμα που σημαίνει ότι η ατμόσφαιρα του είναι φορτωμένη και πλούσια σε νέφη) και η ταχύτητα διαφυγής είναι 20,8 χλμ./δευτ.? η πλάτυνση στους πόλους 1/15.

Η θερμοκρασία στην επιφάνεια του είναι τόσο χαμηλή (185deg. C), ώστε η αμμωνία βρίσκεται σε στερεή κατάσταση.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν βρίσκεται δίπλα στο μεθάνιο. Πρόσφατα, διαπιστώθηκε η παρουσία μεγάλης ποσότητας υδρογόνου σε ελεύθερη κατάσταση.




Η μέτρηση του χρόνου περιστροφής παρουσιάζει πολλές δυσχέρειες, αλλά υπολογίστηκαν τιμές που περιλαμβάνονται μεταξύ των 10ω 6λ 45δ και 15ω 45λ χωρίς να είναι δυνατή με κανένα μέσο η επαλήθευση τους.

Η πιθανότερη τιμή φαίνεται να είναι η 10ω 45λ περίπου.

Επειδή ο πολικός του άξονας έχει κλίση 98°, μπορεί να ειπωθεί ότι κυλίεται επί της τροχιάς του γύρω από τον Ήλιο.

Οι εποχές έχουν διάρκεια 21 γήινων ετών.



Ο χρόνος περιφοράς περί τον Ήλιο, υπολογιζόμενος στη μέση απόσταση από αυτόν (των 2867,8 εκατ. χλμ.), ανέρχεται σε 84,015 έτη (περίπου 30.686 ηλιακές ημέρες) με ταχύτητα 6,7 χλμ/ δευτ. Η τροχιά του έχει μικρή εκκεντρότητα (0,0471) και παρουσιάζει κλίση 0° 46’ 22’’ ως προς το επίπεδο της εκλειπτικής.

Από το περιήλιο του πέρασε το 1883 και το 1967.



Ο πλανήτης Ουρανός παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1690 από τον Φλάμστηντ.

Στις 26 Σεπτεμβρίου 1756 τον παρατήρησε πάλι ο Μάγερ προς τα ανατολικά του αστέρα δ Υδροχόου, ο οποίος τον εξέλαβε ως αμυδρό αστέρα.

Αργότερα, στις 13 Μαρτίου 1781, τον παρατήρησε και ο Φ.Β. Χέρσελ που τον περιγράφει ως ένα περίεργο κομήτη χωρίς ουρά και τον ονόμασε Georgium sidus. Τελικά, χαρακτηρίστηκε πλανήτης από τον Βαρνάβα Οριάνι το 1785.



Ο Ουρανός έχει πέντε δορυφόρους: τους ʼριελ, Ουμβριήλ, Τιτανία, Όμπερον και Μιράντα, που κινούνται όλοι κατά την ανάδρομη φορά στο επίπεδο του ισημερινού και επομένως σε τροχιές με κλίση 98° ως προς το τροχιακό επίπεδο του πλανήτη.....


Παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες τις κατηγορίας σε σμίκρυνση καθώς και video. Κλικάρετε σε μία φωτογραφία για να τη δείτε στο κανονικό της μέγεθος. Για να κατεβάσετε ένα βίντεο κάνετε δεξι κλίκ πάνω στο βίντεο και μετα πατάτε "αποθήκευση προορισμού ώς...(save target as)" και το αποθηκέυετε στον υπολογιστή σας.

Από 1 έως 2

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΟΥΡΑΝΟΥ 46,8ΜΒ)

   - 1 -