Ερμής

Ο πρώτος κατά σειρά απόστασης πλανήτης του ηλιακού συστήματος από τον Ήλιο.

Ο Ερμής παρουσιάζει πολλές δυσκολίες για την παρατήρησή του:

αφενός γιατί έχει μικρό μέγεθος, αφετέρου γιατί όταν βρίσκεται πλησιέστερα προς τη Γη στρέφει πάντοτε προς αυτήν το σκιερό μέρος του, ενώ όταν βρίσκεται μακρύτερα, είναι βυθισμένος στο ηλιακό φως.



Ο Ερμής δέχεται φως και θερμότητα από τον Ήλιο κατά πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από όλους τους άλλους πλανήτες (επτά φορές περισσότερο από τη Γη).



Ο Ερμής στην πλησιέστερη θέση του από τη Γη φαίνεται ως αστέρας πρώτου μεγέθους. Δεν έχει δορυφόρους.



Η μέση απόστασή του από τον Ήλιο φτάνει περίπου τα 57,909 εκατ. χλμ. (στο περιήλιο 46 και στο αφήλιο 70 εκατ. χλμ.).

Η απόστασή του από τη Γη κυμαίνεται περίπου μεταξύ 79 και 220 εκατ. χλμ.



Αν λάβουμε τις διαστάσεις της Γης ως μονάδες (1), οι αντίστοιχες διαστάσεις του Ερμή είναι οι εξής:

διάμετρος = 0,382 (4.878 χλμ.)

μάζα = 0,60 (δεν έχει προσδιοριστεί με ακρίβεια)

επιφάνεια = 0,16

όγκος = 0,05

πυκνότητα = 0,20

βαρύτητα = 0,23

(ένας άνθρωπος με μέσο βάρος 70 κιλά στον Ερμή ζυγίζει περίπου 17 κιλά).



Ο Ερμής δεν παρουσιάζει πλάτυνση στους πόλους.

Ο Ερμής εκτελεί γύρω από τον Ήλιο μια ελλειπτική τροχιά με εκκεντρότητα 0,2056 και μέση ταχύτητα 47,9 χλμ./δευτ. (στο περιήλιο η ταχύτητά του είναι 57 και στο αφήλιο 39 χλμ./δευτ.).

Εκτελεί την περιφορά του γύρω από τον Ήλιο σε 87,97 ημέρες.



Ο χρόνος της περιστροφής του είναι 58 ημέρες, 15 ώρες και 30,5 λεπτά – δηλαδή κάθε έτος διαρκεί περίπου 1,5 ημέρα.

Επειδή η τροχιά του είναι εσωτερική ως προς την τροχιά της Γης, ο Ερμής φαίνεται πάντοτε κοντά στον Ήλιο σε μικρή γωνιώδη απόσταση, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 17°50’ και 27°45’ και γι’ αυτό τον λόγο ο Ερμής γίνεται ορατός με γυμνό μάτι προς το δυτικό μέρος του ουρανού λίγο μετά τη δύση του Ηλίου ή προς το ανατολικό λίγο πριν από την αυγή, για χρονικό διάστημα 2 ωρών και 15 λεπτών κατά μέγιστο όριο.



Ο Ερμής εξερευνήθηκε από το διαστημόπλοιο Mariner 10 τα έτη 1974-75, όταν πέρασε αρκετές φορές σε μικρή απόσταση από την επιφάνειά του, η οποία είναι διάστικτη από κρατήρες παρόμοιους με αυτούς που υπάρχουν στην επιφάνεια της Σελήνης.

Οι φασματοσκοπικές παρατηρήσεις απέδειξαν επίσης ότι το ηλιακό φως διατηρεί αναλλοίωτα τα χαρακτηριστικά του και το γεγονός αυτό βεβαιώνει ότι στην επιφάνεια του Ερμή δεν υπάρχει αξιόλογη ατμόσφαιρα , άλλωστε, η μικρή τιμή της βαρύτητας και η υψηλή θερμοκρασία ευνόησαν χωρίς αμφιβολία την απομάκρυνση των ατμοσφαιρικών αερίων.



Όπως εικάζεται, η θερμοκρασία στα μέρη που είναι εκτεθειμένα στον Ήλιο ανέρχεται σε 300°C και μπορεί να υπερβεί τους 400°C στη θέση του περιηλίου.

Αντίθετα, η θερμοκρασία προσεγγίζει τους –185°C στις σκοτεινές περιοχές.



Οι αστρονόμοι αποδίδουν τις ανωμαλίες που παρατηρούν στις κινήσεις του Ερμή σε καμπύλωση του χώρου, λόγω της μεγάλης μάζας του γειτονικού Ήλιου, σύμφωνα με τη γενική θεωρία της σχετικότητας.


Παρακάτω παρουσιάζονται φωτογραφίες τις κατηγορίας σε σμίκρυνση καθώς και video. Κλικάρετε σε μία φωτογραφία για να τη δείτε στο κανονικό της μέγεθος. Για να κατεβάσετε ένα βίντεο κάνετε δεξι κλίκ πάνω στο βίντεο και μετα πατάτε "αποθήκευση προορισμού ώς...(save target as)" και το αποθηκέυετε στον υπολογιστή σας.

Από 1 έως 3

ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ ΕΡΜΗ (9,76ΜΒ)

   - 1 -